Ejendommen / Historie

Historisk materiale

Vi søger konstant at få så meget historisk materiale som muligt om Den Gamle Politigaard.

Ligger du inde med billeder eller historier om gården er du velkommen til at sende os en mail, hvorefter vi kontakter dig.

Kontakt webmaster Jackie Jensen
info@dengamlepolitigaard.dk

Historie

År 1916, stod bygningen færdigbygget og klar til beboelse. Den smukke bygning blev tegnet af arkitekt Carl Møller.
 

En ejendom bliver til

I starten af 1900 tallet tegnede Arkitekt Carl Møller denne smukke bygning, som stod færdig i 1916, og den blev opført som 2 selvstændige – men sammenbyggede ejendomme på Vænget mellem Fattiggården og Kornerupsgård - en af de rigeste købmandsgårde i byen. Mod Bredgade blev bygningens østlige del indrettet til lejligheder og den vestlige del samt fløjen ud mod Sofievej (Kornerups Vænge) indeholdt KFUM’s soldaterhjem. I stueplan var der 3 små butikker med vinduer og indgangsdør ud mod Bredgade – i nr. 19 lå Tobakshandler Zentio’s cigarforretning, hvor man bl.a. kunne købe skrå og shagtobak.
Bygningen blev indviet den 26. november 1916.
Indvielse Klik her
 

Politigaarden i Roskilde

I 1954 overtog staten hele ejendommen og indrettede den til dommerkontor samt politigaard. I stueplan var retssalen, motorkontor, politistation, div. afhøringsrum m.m. På 1. sal var der primært administrationskontorer samt tingbogskontor. 2. sal var forbeholdt kriminalbetjentenes kontorer – også her var der tingbogskontor. Under taget sad Rejseholdet og sundhedspolitiet og her var mødelokaler, køkken og arkivrum. Bygningen blev hurtigt kendt af de fleste Roskildeborgere – f.eks. når de skulle have pas eller kørekort, men enkelte vil måske også kunne huske, at der i kælderen var plads til en overnatning, hvis man ikke lige kunne finde hjem efter en tur i byen. Indvielse af politigaarden 1. august 1956
 
Dommerkontoret og tinglysningen flyttede til andre lokaler i 70’erne og i 2007 flyttede politiet også til en nyopført tidssvarende politigård i Skovbogade 3.
 
K.F.U.M Soldaterhjem
 
 
 
De første beboere (Carl Møller) jvf. folkeoptælling Roskilde 1921
 

Bredgade

Bredgade

Fattiggårdene i Bredgade

Baggård til fattighjem

Alderdomshjem

Baggård til fattighjem
EF Den Gamle Politigaard | Bredgade 19, 1. tv., 4000 Roskilde  | info@dengamlepolitigaard.dk